11 August 2012

Ahhhh, raya tetap raya


Hai hai, sementara saya tengah cuba nak study untuk trial spm ni(sempat jugak budak ni) Hihi. Nothing special for this year. Sbb lepas raya buka sekola terus trial --, Erghhh lepas tu sebulan lebih dah spm. Om my! Lepas tu saya bukan lagi pelajar sekolah. hakhak. Okay lari dah tujuan. Ika nak kongsi sikit untuk wanita-wanita yang risau kulit kering lagi-lagi hari lebaran bakal menjelma seminggu lagi. Sebelum tu, salam ramadan al-mubarak to all muslim, dah nak habeh rayoo dah pun. Kalau kat twitter tu aku selalu merungut kulit muka teruk, mengomel sana sini. Memandang kulit aku ni pun tak berapa bersih akhir-akhir ni. Parut jerawat lah, kesan picit jerawat, tambah lagi kulit menggelupas kat kawasan pipi dan hidung. Om my gucci! Biasa lah, muka makin merah dan pedih. siapa tahan kalau raya pertama muka hancus. No no no! Haaaa meh sini , dalam masa seminggu jinak-jinak kan bersihkan muka yee. Selain itu, korang ade tak vaseline ? Alaaaa yg kat watson 4hengget lebih je tu. Dah habis ke? Aku punya bertahun-tahun tak habis lagi. So mai kita gunakan kelebihan vaseline ni. Selalu kita buat pelembap bibir je kan. Memang vaseline ada lotion, pencuci muka and macam-macam lah. Sebenarnya macam-macam boleh guna dengan vaseline yg kita pakai pelembap bibir tu. 


*Boleh lentik and panjangkan bulu mata, sebelum tido letak kan kat bulu mata. setiap hari. sapukan jee, jangan tonyoh mata kau tu ehh.
*Kalau ada kat kawasan kaki/tumit yang kering tu, sapukan je kat area yang kering tu lepas tu pakai stokin semalaman.Kat siku pun boleh, tp jangan pakai stokin kat siku sudah ler.
comelkan kalau pakai stokin mcm ni, hihi jangan pakai stokin sekolah sbb stokin tu banyak bakteria.

*Ada lagi? adaaaa, kalau nak perfume tu tahan lama. sapukan kat tempat nk letak perfume tu. mcm cikgu-cikgu kan suka wangi-wangi sbb anak murid nak salam. So sapukan veseline tu kat pergelangan tangan then baru letak perfume. Sure tahan lama!
*Make up remover pun boleh jugak, amek kapas letak vaseline and lap kan je kat eyeshadow tu.
*Boleh sapukan kat jerawat, insyaAllah jerawat makin kecut.
*Nak make up untuk raya ni, boleh letak bawah eye shadow untuk dapat kan kawasan mata lebih shiny!
*Nak kuku berkilat tanpa menggunakan warna colour? Haram tu eh. So boleh pakai vaseline sapu kan aje kat kuku, kasi kilat sikit.
*Sure yang hidung menggelupas tu, boleh lah sapukan kat kawasan tu lepas basuh muka . InsyaAllah licin, tak payah beli produk mahal-mahal last minit mcm ni kan.
*And last dia boleh jadi pelembap muka yang terba\ik.

Haaaa banyak jugak lah kegunaanya berbanding kita guna kat bibir je. So ada masa lagi ni nak cantik-cantik. Raya nanti boleh lah kulit muka flawless, cantik menawan! Cuba okayyyy. Good luck! 


syafiqah osman

No comments: